Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
29.07.2012 14:33 - Зелен чай – какво трябва да знаем за него
Автор: neutropa Категория: Спорт   
Прочетен: 1635 Коментари: 0 Гласове:
1



Зелен чай – какво трябва да знаем за него

Зеленият чай може да бъде страхотно допълнение към арсенала на фитнес ентусиастите. Разберете защо чаят намира все по-често място във витрините на магазините за спортни суплементи!

Забелязвали ли сте, че почти на всеки продукт за отслабване сред съставките е включен и „екстракт от зелен чай”. Безспорно, приемайки ги, вие ще извлечете полза, но така няма да използвате пълния потенциал на растението.

Предимствата на зеления чай:

Зеленият чай съдържа следните съставки:

Танини – Това е група от прости и сложни фенолни, полифенолни и флавоноидни съединения. Създадени от растения, танините са относително издръжливи на храносмилане и ферментация. Всички танини имат свиващо действие. Те стесняват тъканите и водят до контракции на структурните протеини в кожата и лигавиците.

Какво е действието им върху вас?

Изпиването на една чаша зелен чай след ядене ще улесни храносмилането ви. Зеленият чай се е изпозлвал за тази цел още преди хиляди години в Азия.

Катехини – Катехините са категория полифеноли. В зеления чай те са в значително големи количества, като по-срещаните от тях са: епикатехин, епигалокатехин, епикатехин галат и епигалокатехин галат. Последният е в най-голямо количество(10-50%). Той има антиоксидантно действие от 25 до 100 пъти по-силно от това на витамин С и Е.

Чаша зелен чай ще ви достави 10-40мг полифеноли и би имала по-силно антиоксидантно действие от порция с броколи, спанак, моркови или ягоди.

Какво е действието им върху вас?

Приемането на мощен антиоксидантен източник след тежка тренировка ще се справи с нанесените щети на вашето тяло.

Флавоноиди – Те са растителни пигменти и са светло оцветени химични съставки, намиращи се в повечето свежи плодове и зеленчуци. Те помагат за защита от инфекции. Тяхната липса ви предразполага да се разболявате по-лесно.

Какво е действието им върху вас?

Очевидно тренировките ви ще бъдат ощетени, ако сте болни…

Теанин – Аминокиселина, която има успокояващ ефект върху мозъка. Теанинът е уникална аминокиселина, открита в листа от сенча(вид зелен чай). Той е доста по-различен от полифенолите и катехините.

Какво е действието му върху вас?

Гарантираме ви, че ще се чувствате невероятно добре след няколко чаши зелен чай. Благодарение на теанина, чаят ще ви успокои, но няма да повлияе на вашата мотивация и мислена дейност.

Приложение в бодибилдинга и фитнеса

Преди тренирорвка – Зеленият чай е страхотна алтернатива за различните видове хранителни добавки за загуба на излишното тегло. Е, едва ли би имал същия ефект както новоизлезлите суплементи с невероятно бързо действие, но все пак е един доста добър вариант.

Благоприятното му действие се дължи на факта, че наред с теанин, който има успокояващо действие, зеленият чай съдържа и известно количество кофеин, който държи тялото ви в готовност за физическо натоварване.

Изрезка – Научно доказано е, че приемането на зелен чай може да ускори метаболизма ви с до 5%. За да извлечете тази полза, трябва да приемате около 3 чаши на ден. Ако имате базална метаболитна скорост(която може да изчислите с BMR-калкулатор) 2000, то това означава, че ще можете да приемате с около 100 калории повече дневно. Как мислите, защо не сте виждали много дебели азиатци? Е, не е заради кунг-фу-то, а заради зеления чай!

Заключение

Зеленият чай може да бъде страхотен плюс за бодибилдърите. Не напразно милиарди азиатци го ползват от хиляди години насам.



Гласувай:
1


Вълнообразно


Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: neutropa
Категория: Спорт
Прочетен: 73000
Постинги: 30
Коментари: 2
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930